Afspraak Bel App Mail

Heb je een vraag?

Hieronder vind je alles wat je wilt weten om probleemloos je droomauto te importeren. Staat je vraag er niet tussen of wil je ergens meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is BPM?

BPM is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Als je in Nederland een auto of motor koop, betaal je BPM. Wil je een auto vanuit het buitenland importeren naar Nederland? Dan moet je alsnog BPM betalen. Deze BPM zit niet verwerkt in de aanschafprijs, maar moet via een aangifteformulier geregeld worden. Pas wanneer de BPM betaald is kan het voertuig op kenteken gezet worden en mag je de openbare weg op.

Wanneer betaal je BPM?

Je bent verplicht om BPM te betalen als je in Nederland woont en langer dan 14 dagen in Nederland wilt rijden met een auto of motor met een buitenlandskenteken. Het maakt niet uit of het voertuig in het buitenland is geleend, gehuurd of geleased, als je in Nederland woont en langer dan 14 dagen in een auto met een buitenlands kenteken rijdt dan ben je verplicht om BPM te betalen.

Hoe moet ik BPM aangifte doen?

Bij elke auto of motor die je importeert naar Nederland, ben je verplicht om BPM aangifte te doen. Belangrijk is dat de BPM aangifte pas kan plaatsvinden als het voertuig is goedgekeurd bij een RDW-keuringsstation. Vervolgens kan de BPM aangifte, inclusief alle benodigde documenten, zowel online als op papier opgestuurd worden naar de Belastingdienst.

 

Via onze BPM calculator weet je zeker dat je op de voor jou voordeligste manier BPM aangifte kunt doen. Wij leveren vervolgens binnen een dag het volledig ingevulde BPM aangifteformulier aan, zodat je deze direct op kunt sturen naar de Belastingdienst.

Hoeveel BPM moet ik betalen?

De hoogte van de af te dragen BPM verschilt per auto en is van verschillende factoren afhankelijk, onder andere de staat van de auto en de CO2 uitstoot per kilometer. Daarnaast zijn er drie verschillende manieren om de BPM te berekenen, namelijk: aan de hand van de koerslijst, aan de hand van de afschrijvingstabel en op basis van een taxatierapport. Om maximaal te besparen, zul je voor elke methode een berekening moeten maken.

 

Met onze unieke BPM calculator krijg je in één keer inzicht in de hoogte van de BPM per methode.

Welk BPM tarief moet ik hanteren?

Op het BPM aangifteformulier mag je het voor jou meest voordelige BPM tarief aanhouden. Er zijn drie verschillende manieren om de BPM te berekenen, namelijk: op basis van de koerslijst, de afschrijvingstabel en het taxatierapport. In de meeste gevallen is het BPM tarief bepalen op basis van een taxatierapport het meest gunstig. Onze erkende taxateurs komen bij je langs op locatie om het voertuig te taxateren en sturen je vervolgens binnen 1 dag het volledig ingevulde BPM aangifteformulier toe.

 

Met onze unieke BPM calculator krijg je in één keer inzicht in de hoogte van de BPM per methode. Zo weet je zeker dat je nooit te veel BPM betaald.

Hoe kan BPM Huys als enige aanbieder alle mogelijke BPM manieren met elkaar vergelijken?

BPM Huys is gespecialiseerd in alles wat met BPM te maken heeft en in automatisering. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat wij als enige aanbieder een BPM calculator hebben kunnen ontwikkelen die op basis van historische data een nauwkeurige indicatie van het af te dragen BPM bedrag kan geven. Onze data scientists zorgen ervoor dat alle data correct ge√Įnterpreteerd en op de juiste manier ge√Įmplementeerd wordt, zodat er voor elke mogelijke manier om de BPM te berekenen nauwkeurige indicaties gegeven worden.

Hoe werkt een BPM taxatie?

In de meeste gevallen is het het meest gunstig om BPM aangifte te doen op basis ven een taxatierapport. Hierbij wordt de werkelijke waarde van het voertuig bepaald aan de hand van de staat van de auto of motor. Bij de taxatie wordt rekening gehouden met alle kenmerken en beschadigingen van het voertuig, waarna een taxatierapport opgesteld wordt door een onafhankelijke, erkende taxateur. Middels het taxatierapport kan de re√ęle waarde van het voertuig worden vastgesteld, wat nodig is voor de BPM aangifte.

Is een taxatierapport alleen gunstig voor schadeauto’s?

Nee, een taxatierapport is niet alleen gunstig voor schadeauto’s. Sterker nog: in 90% van alle gevallen is de BPM aangifte op basis van een taxatierapport het meest voordelig. Alle voertuigen met normale gebruiksschade, ofwel slijtage en beschadigen die ontstaan door gebruik en passen bij de leeftijd van het voertuig, komen in aanmerking voor BPM aangifte op basis van een taxatierapport. Enkele uitzonderingen, zoals nieuwe of zeer jonge auto’s, daargelaten. Benieuwd wat de BPM hoogte is van jouw auto op basis van een taxatierapport? Gebruik onze BPM calculator of neem contact met ons op.

Wat is een erkend taxateur?

Een erkend taxateur is een taxateur die gecertificeerd is en aan de criteria van de VRT (Verenigd register voor taxateurs) en de Federatie TVM (Taxateurs Makelaars Veilinghouders in roerende zaken) voldoet.

 

De onafhankelijke en erkende taxateurs van BPM Huys voldoen aan alle criteria. Daarnaast worden onze taxateurs jaarlijks bijgeschoold, waardoor zij altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en regelgevingen.

Wat is de tegenbewijsregeling?

De tegenbewijsregeling is een aantal jaar geleden ontstaan nadat een rechter heeft bepaald dat de consument in de gelegenheid moet worden gesteld om aan te tonen dat de auto minder waard is dan aangegeven staat in de koerslijst of afschrijvingstabel.

Hoe wordt BPM bepaald op basis van een koerslijst?

Een koerslijst maakt inzichtelijk wat de actuele waarde is van een voertuig. Koerslijsten zijn samengesteld aan de hand van standaard pijlers, namelijk het bouwjaar, de kilometerstand, het merk en het model van het voertuig. Echter, bij koerslijsten is er geen rekening gehouden met gebruiksschade en technische gebreken. Koerslijsten geven dus de gemiddelde waarde gebaseerd op een jaarlijkse afschrijving en de ontwikkelingen in de markt.

 

Wil je weten welke manier van BPM aangifte het meest voordelig is voor jou? Gebruik dan onze BPM calculator om direct een nauwkeurige indicatie van de te verwachten BPM hoogte te krijgen.

Hoe werkt de BPM afschrijvingstabel?

Naast de koerslijst en het taxatierapport, kun je er ook voor kiezen om de BPM te bepalen aan de hand van de afschrijvingstabel van de Belastingdienst. Deze zogenoemde forfaitaire tabel is vooral gunstig voor voertuigen die ouder zijn dan 10 jaar. In de afschrijvingstabel wordt namelijk gebruik gemaakt van een vast afschrijvingspercentage. Er wordt geen rekening gehouden met de specifieke kenmerken van het voertuig, zoals de kilometerstand en eventuele schade.

 

Met behulp van onze BPM calculator heb je direct een nauwkeurige indicatie van de af te dragen BPM op basis van alle drie de manieren om de BPM te bepalen. Wil je meer informatie over het bepalen van de BPM hoogte? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe werkt een auto importeren?

Er worden steeds meer auto‚Äôs ge√Įmporteerd en dat is niet voor niets: een auto importeren levert vaak veel voordelen op. Zo zijn de auto‚Äôs vaak beter onderhouden, zijn er meer opties beschikbaar en heb je keuze uit meerdere modellen en merken.

 

Zorg er bij de aankoop voor dat je zorgvuldig te werk gaat en beschikt over een duidelijke factuur. Vergeet niet om het onderhoudsboekje en de autopapieren na te kijken, pas wanneer alles klopt kun je de koop afronden. Je kunt er zelf voor kiezen om de auto naar huis te rijden, maar je kunt ook kiezen voor een transport. Rijd je zelf de auto naar huis? Dan moet je in het land van aankoop een tijdelijk kenteken aanvragen en zorgen dat de auto verzekerd is. Eenmaal in Nederland is het van belang dat je zo snel mogelijk de auto laat keuren bij een RDW keuringsstation. Pas na de RDW keuring kun je BPM aangifte doen. Met behulp van onze BPM calculator heb je direct een helder beeld van de af te dragen BPM.

 

Is de auto goedgekeurd door het RDW en is de BPM betaald? Dan kun je een kenteken aanvragen. Zodra het kenteken op de auto zit en op jouw naam staan, mag je de openbare weg op met je nieuwe auto.

Hoe kan ik de importkosten berekenen van mijn auto?

Bij het importeren van een auto komen er andere kosten kijken dan bij het aanschaffen van een auto in Nederland. Naast de aankoopprijs moet de auto namelijk naar Nederland gereden of gebracht worden, moet er een RDW keuring plaatsvinden en moet er BPM betaald worden. Bij de aanschaf van een auto in Nederland zijn deze kosten al verwerkt in de aankoopprijs.

 

De kosten verschillen per land, maar over het algemeen kunnen de volgende kostenposten worden aangehouden voor het importeren van een auto uit een ander EU-land:

  • Aankoopprijs
  • Transport
  • RDW keuring
  • BPM

 

Importeer je een auto van buiten de Europese Unie? Dan komen er nog kosten voor het verschepen, de invoerrechten en BTW kosten bij.

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht.

Neem contact op