Afspraak Bel App Mail

BPM afschrijvingstabel

Op de meeste voertuigen in Nederland wordt bij ingebruikname BPM geheven, ofwel de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Ook bij het importeren van een tweedehands voertuig wordt BPM geheven, maar dan wordt op de verschuldigde BPM aan de hand van de BPM afschrijvingstabel van de Belastingdienst Douane (ook wel bpm-tabel genoemd) een forfaitaire korting verleend die is gekoppeld aan de leeftijd van de auto. Naarmate de auto ouder is neemt het afschrijvingspercentage uit de BPM tabel op de bruto BPM (ofwel de nieuwprijs BPM) toe en daardoor valt er vaak voordeel te behalen bij het invoeren van een (tweedehands) auto.

 

BPM berekenen op basis van afschrijvingstabel

Een van de manieren om de BPM te berekenen is aan de hand van de afschrijvingstabel. De BPM afschrijvingstabel geeft een overzicht van de afschrijving van een voertuig gedurende de eerste vijf jaren vanaf de eerste toelating. Het hanteren van een afschrijvingstabel biedt een gestandaardiseerde en objectieve methode om de BPM te berekenen, wat zorgt voor duidelijkheid en transparantie voor zowel u als de Belastingdienst.

 

Het berekenen van de BPM op basis van de afschrijvingstabel heeft diverse voordelen. Het is een relatief eenvoudige methode die snel tot een nauwkeurige berekening leidt. Onze unieke, geautomatiseerde tool maakt gebruik van de meest actuele offici√ęle afschrijvingstabellen, waardoor u verzekerd bent van een correcte berekening die voldoet aan de wettelijke vereisten. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar garandeert ook dat u de laagste BPM betaalt!

BPM tabel 2023: actuele percentages en regelgeving

De BPM tarieven, percentages en regelgeving worden jaarlijks herzien. Onze ervaren specialisten zijn altijd op de hoogte van de meest actuele BPM tabellen, regels en wetgeving. Regelmatig wordt er nagegaan of de forfaitaire tabel van dat jaar nog actueel is of dat er wijzigingen hebben plaatsgevonden. Uiteraard passen wij onze BPM calculator direct aan, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de BPM berekening en enkel nog maar hoeft te genieten van uw nieuwe voertuig!

 

Bekijk hier de forfaitaire tabel 2023 van de Belastingdienst.

De forfaitaire afschrijvingstabel gebruiken


De afschrijving van BPM voor een te importeren auto is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Dit wil zeggen dat de BPM afschrijving toeneemt als het voertuig ouder wordt, waardoor de BPM heffing juist daalt. Met andere woorden: oudere auto’s profiteren van een hogere korting op de BPM dan jonge auto’s.

 

Om het percentage BPM afschrijving te berekenen, wordt de BPM afschrijvingstabel gebruikt, welke ook wel de forfaitaire afschrijvingstabel wordt genoemd. Deze tabel wordt gehanteerd door de Belastingdienst en gebruikt om de afschrijving van de BPM te berekenen op basis van de leeftijd van de auto. Sinds 2013 wordt de BPM bepaald aan de hand van de gemiddelde CO2-uitstoot van het voertuig. Elk jaar worden de BPM tarieven opnieuw vastgesteld en soms kunnen er zelfs aanpassingen plaatsvinden gedurende het jaar. In de BPM berekening aan de hand van deze forfaitaire afschrijvingstabel wordt geen rekening gehouden met de werkelijke waarde van het importvoertuig en specifieke kenmerken, zoals de kilometerstand, algehele staat en de accessoires van het voertuig. Dit is bij de het berekenen van de BPM aan de hand van een koerslijst wel het geval. Bij het berekenen van BPM volgens de afschrijvingstabel wordt alleen gekeken naar het bouwjaar en de CO2-uitstoot van het voertuig. Hierdoor wordt de staat van het voertuig buiten beschouwing gelaten, wat niet altijd de meest gunstige methode is. Voor importvoertuigen die ouder zijn dan tien jaar kan dit echter wel de voordeligste manier van BPM aangifte zijn.

 

Om te zorgen dat uw voertuig getaxeerd wordt voor de voordeligste BPM, helpen wij u graag bij het berekenen van de laagste BPM. Met behulp van onze eigen, unieke tool voor het berekenen van BPM, kunnen wij alle manieren van BPM berekenen nagaan. Zo bent u verzekerd van de voordeligste BPM aangifte. Vraag vandaag nog gratis BPM advies aan en u weet direct waar u aan toe bent!

Gratis BPM indicatie

Gratis BPM indicatie

Laagste BPM garantie

Laagste BPM garantie

Binnen 1 dag geregeld

Binnen 1 dag geregeld

Landelijke service

Landelijke service

Persoonlijk contact

Persoonlijk contact

Rest BPM afschrijvingstabel bij tweedehands auto


Koopt u een tweedehandsauto in Nederland? Dan hoeft u geen BPM te betalen. Als u echter een tweedehandsauto vanuit het buitenland naar Nederland importeert, zult u wel BPM moeten betalen. Omdat het om een tweedehandsauto gaat en niet om een nieuwe auto, hoeft u niet de gehele BPM te betalen. U betaalt alleen een deel van het oorspronkelijke BPM bedrag. Dit wordt ook wel de rest BPM genoemd.

 

Voor het berekenen van de rest BPM, wordt ook een afschrijvingstabel gebruikt. Deze tabel is van belang om het bedrag van de rest BPM te berekenen en u inzicht te geven in te betalen BPM restbedrag. Let op: voor elektrische auto’s geldt dat u helemaal geen BPM hoeft te betalen.

 

Bij BPM Huys berekenen wij op een transparante manier en de meest voordelige BPM voor uw te importeren voertuig. Wij zorgen ervoor dat u alle benodigde informatie binnen één dag ontvangt. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het berekenen van de BPM voor uw importvoertuig!